Chvilku strpenínačítám obsah

Kladské pomezí dětem, turistická oblast
Filtrování podle
Aktuality

Co chystají nového v Muzeu papírových modelů?

Datum publikace: 01. 04. 2018

Na konci loňského roku prošla expozice Muzea výraznou změnou. Přibyly nové, hravé interaktivní prvky pro děti, zvukové efekty k vybraným modelům, bylo nainstalováno nové osvětlení vitrín, vznikl koutek pro maminky a nejmenší děti s přebalovacím pultem, promítací místnost, v expozici je 3D tiskárna nebo vyřezávací plotter.

Muzeum v rámci každoroční obměny expozice představuje více jak 1.200 modelů z papíru a z toho je téměř pět stovek modelů, které ještě nikdy nebyly vystaveny. Vznikl i prostor, kde připomíná časopis ABC a vystavuje nejstarší modely, které vlastní. Některým je více jak 45 let a jsou stále ve formě!

Na letní sezónu je připravena krátkodobá výstava havlíčkobrodského modeláře Zdeňka Smaženky s názvem TEO. Autor se specializuje na modely monopostů F1, kterých je ke zhlédnutí připraveno téměř sto kusů! Muzeum papírových modelů je jediným místem na světě, kde si můžete prohlédnout „doutníkové“ formule z šedesátých let dvacátého století i nejmodernější monoposty současnosti na jednom okruhu! Výstava potrvá do září. 

Muzeum stále naplňuje jedno ze svých hesel: je místem, kde papír ožívá. A stále častěji se stává místem, od kterého se nedokáže odlepit celá rodina!

Kromě expozice je připraven i bohatý doprovodný program. V Zeleném domečku naproti Muzeu se v květnu uskuteční výstava fotografií polického horolezce Miroslava Šmída, od jehož tragického úmrtí letos uplyne 25 let. V červnu Zelený domeček představí fotografické dílo světoznámého spisovatele a dramatika Karla Čapka. O prázdninách bude potom vystavovat obrazy Matěj Lipavský, jeden z nejuznávanějších krajinářů současnosti a v září pak Karel Demel, doyen české grafické scény.
 
V rámci doprovodných akcí připravilo Muzeum koncert Ivy Marešová, která v současné době exceluje v hlavní roli Johanky z Arku ve stejnojmenném muzikálu. Dále jsou připraveny dvě přednášky: botanika a publicisty Václava Větvičky a filosofa Radima Kočandrleho.

Podrobnější informace o dění v Muzeu a jeho nejbližším okolí najdete na webových stránkách www.mpmpm.cz a na facebooku Muzea.

ZPĚT NA AKTUALITY

Kontakty

Kladské pomezí, o.p.s.
Karlovo náměstí 179
547 01 Náchod

tel./fax: +420 602 190 198
e-mail: info@kladskepomezi.cz
www.kladskepomezi.cz

Sat

Ke stažení